Питання стосовно чесності у виконанні домашнього завдання моїми дітьми стало мене цікавити тоді, коли дочка перейшла у 5 клас. Там вчителі не зважають на те, скільки завдань задано додому з інших предметів і задають по кілька завдань або вправ із свого предмету. Наприклад, із останнього. Із української літератури потрібно прочитати повість на 12 сторінок та скласти характеристику головного героя. Почитати за два дні вона змогла, а от виконати останнє завдання самостійно їй не вдалося. Я теж не можу допомогти, оскільки ту повість не читала. Тож єдиним виходом залишилося підглянути у ГДЗ з української літератури за 5 клас, у них автор підручника Заболотний, сюди . Розумію, що це не дуже чесно, але як по іншому можна вчинити?

Ну я так розумію, що дочка вже списала і ви зараз трохи шкодуєте про те, що дозволили їй це зробити. В принципі, це трохи погано, адже може ввійти у звичку і вже тоді зовсім не доведеться вчитися. Але якщо ви будете контролювати те, коли вона списує і дозволяти це робити тільки тоді, коли домашнього дуже багато, думаю, що все буде норм.

Все то так, але як бути, коли мене немає вдома. Як бути певною у тому, що вона не буде звідти все підряд списувати? Я розумію, що потрібно довіряти дитині, але ж спокуса є дуже велика…

24 дні пізніше

я думаю в наш час не так головне знати, а вміти знайти потрібну інформацію в потрібний час

Списування у школі навряд чи є корисним для дітей з кількох причин. Насамперед, воно заважає учням засвоювати знання та розвивати важливі навички, як-от самостійне мислення, відповідальність і чесність. Коли дитина списує, вона отримує оцінку, яка не відповідає її справжнім знанням, і це може привести до проблем у майбутньому, адже ґрунтовних знань у неї немає.

Однак, важливо розуміти, чому діти можуть вдаватися до списування. Часто це трапляється через надмірний стрес, страх помилки або недостатнє розуміння матеріалу. Тут корисною буде підтримка як з боку вчителів, так і з боку батьків, щоби допомогти дитині розібратися з навчальними труднощами і підвищити впевненість у своїх силах.