Ця фраза для мене є однією з тих граней, яка відокремлює зоозахисників, від зоошизіків. Люди, які сформулювали таку тезу, і розвинувши його в яскравий і гучний слоган, яким під відеокамери будуть агітувати яскраві медійні персони, напевно хотіли зробити щось хороше, але запалу їм вистачило тільки на гучні гасла. Розглянути питання з усіх боків їм заважає зашореність і упередженість. А місцями і сліпа ненависть до всього племінного розведення.
Їм здається, що всі собаки на вулиці - це вина заводчиків. Адже вони плодять породистих собак, викидають їх на вулицю потім, і тому у нас стільки бездомних бігає. Але обговорювати серйозно ці фантазії навіть якось непристойно на мій погляд.
Більшість людей банально не готове до собаки з минулим. Це найважливіший аспект, на мій погляд. І не важливо про кого ми говоримо, про датського дога відмовника, або про двортер’єра в 5 поколінні. Доросла і сформувалася собака, яка вже отримала досвід, і часто негативний, сама по собі більш вимогливим до рівня кінологічної підготовки власника, до його терпіння, бажання і вміння соціалізувати пса. Тому ряд шанованих фондів і людей проводять купу всяких навчальних семінарів для нових власників, завжди на зв'язку з ними, радять хороших кінологів і та інше, так повинно бути. Я розумію, що заповітна мрія кожного волонтера, видати всім і кожному по собаці з притулку, неважливо кому, неважливо кого, бо місця обмаль, а евтаназія це для собаконенависників. І ось тоді настане щастя, і проблема бездомних собак зникне миттю. Але немає, так не буде. Собаки в притулках будуть завжди, навіть якщо якимось дивом у нас не буде жодної собаки на вулиці. Це показує досвід інших країн. Але повторю, не кожна людина, що хоче собаку, реально готова до щеняти, тобто без минулого і проблем, а тут собака з бекграундом і компотом поведінкових патернів. Притулки і фонди, які займаються правильним прилаштуванням, підтвердять це, бо вони знають, скільки буває проблем з власниками, які не розрахували свої сили, і не дуже розуміють, в що вступають.
А проблеми можуть бути критичні, наприклад, серйозні фобії або агресія. Чого вже гріха таїти, психіка у вуличних собак явно не на високому рівні в основній масі. У нас же як часто буває: люди тягнуть з вулиці всіх підряд, і моторошних агресорів, і дичок, і дорослих 8-річних собак, які виросли і прожили все життя на вулиці спокійно. Тримають їх у вольєрі, і мріють комусь його вручити в сім'ю, адже собака тепер врятована. Хоча ні сім'ї, ні самому собаці це нафіг не потрібно. Мало хто реально займається адекватною оцінкою стану собаки, і робить з цього висновки щодо її майбутніх перспектив. Буквально вчора допомагали, точніше спробували, ловити таку собаку, яку «врятували» без її на це згоди. Як тільки вдалося звільнитися, вона втекла туди, де і жила все життя, подалі від цих недоумкуватих людей. З фобіями те ж саме. Це дуже складна область собачої поведінки, з цим треба вміти не тільки працювати, а й якось жити, якщо прогресу не буде. Про дичок я вже не кажу.
Сам по собі теза безглузда. Не купуй холодильник в магазині, купи б/у на ОЛХ, (Жива тварина все ж не побутова техніка, но тим більше). Невже так важко зрозуміти, що люди можуть хотіти щось конкретне, з заданими параметрами? Як внутрішніми, так і зовнішніми. Їм хочеться знати, хто і що виросте в результаті, як це щось буде себе вести, чого чекати, і так далі. Ті хто говорять про «не купуй, візьми з притулку», ще дуже часто люблять говорити, що щеня з притулку, і щеня за 30 т.грн., будуть любити тебе однаково, так навіщо ж переплачувати? Це теж показує, наскільки в свідомості людей великий перекіс не в ту сторону. Тут ми перейшли до наступного пункту.
Споживач у породистих собак за гроші, і собак з притулків, зачату просто різний. У нас є товариші з дворняжкою, яку вони підібрали на вулиці щеням. Вони хороші господарі, все відмінно у собаки. Але вони ніколи б в житті не купили породистого щеняти, вони не настільки захоплені собачники. Їм просто така собака як у нас не потрібна. Вони взяли свою з інших причин, і можливо більше не візьмуть нікого з вулиці. Їм інше від собаки потрібно, інше важливо. Це все одно, що я скажу: «Не купуй хаскі, візьми ріджбека!". Дурість ж. Так само як я повністю випадаю з рамок цільової аудиторії кавказьких вівчарок, так само багато власників породистих собак повністю випадають зі списку ймовірних власників собак їх притулку. Це треба просто розуміти. Дворняжки з притулку - це ніби інша порода, або багато порід в одному, і не треба не намагатися всім всучити саме її. Треба шукати тих, хто хоче саме таку "породу".
Гасло розраховане на емоції, він тисне на почуття, на жаль, змушує думати, що раз я все-таки купив, то вчинив неправильно. Нічого доброго з тиску на почуття ніколи не виходить, і мало того, всюди де так роблять, швидше за все намагаються вас обдурити або використовувати. Мало того, це в цілому ризиковано. Людина піддасться на ці гасла, не зможе правильно оцінити свої сили і можливості, візьме з жалості, і в підсумку його життя на найближчі 10 років перетворитися на кошмар. Зате волонтер буде задоволений, він же не тільки «врятував» собаку з вулиці, а й «прилаштував» її в сім'ю. Але ж так часто роблять, мало хто проводить кастинги, прискіпливо відбирають власника, розписують йому всі мінуси і можливі проблеми.
Автори цього гасла думають, що вони найбільш завантажені і самі жалісливі помічники собак. Вони вважають, що тільки у собак з вулиці є проблеми, і допомагати всі повинні саме їм, за всяку ціну. Це їх право, але це не чесна конкурентна боротьба. Наприклад, від учасників команд допомоги будь-яким породам, у яких так само часом по кілька десятків собак під опікою, я не чую гасел: «Не купуй Далматина у заводчика за гроші, візьми безкоштовно в далматин-хелп!». Так, можуть запропонувати розглянути як варіант їх підопічних, але таке протиставлення ніхто не додумався робити.
Нерозуміння того, як все влаштовано, породжує в свідомості частини божевільних волонтерів якісь дурні картинки. Мовляв на заході все люди беруть собак з притулків, тому там і немає бездомних. Але тільки присипляти диких і агресивних собак без шансів потрапити в сім'ю протягом 2 місяців, так само, як і на заході, ці люди не хочуть. Навіщо брати гріх на душу, вірно? Вони хочуть радикально вирішити проблему, без радикальних методів. Однак в цілому, я вважаю діяльність зоозахисників правильною і потрібною. Дуже багато фондів і команд працюють добре і відповідально з усіх боків, я їх багато знаю, і схиляюся перед тим що, і як вони роблять. Добре б, щоб все рівняти саме на такі приклади.
Але нажаль "зоозахисники", плавно скочується в термін "зоошиза", їх уже почали плутати. Вони як Гітлер, який раз і назавжди споганили свастику, до цього цілком собі миролюбний знак. Так само як заводчиків ми ділимо на заводчиків, і розводчиків, так і зоошизу треба розділяти з зоошизою. Сумно, коли їх всіх гребуть під одну гребінку.
Jacques Ridge's-Star